top of page

Ismail Chaabouchi El Ouariachi

IMG_7550.jpeg

Isma Chaabouchi, sóc un estudiant de 3r d'Educació Social de la Universitat de Vic. Em caracteritzo per ser una persona dinàmica i amb sentit de l'humor, una persona alegre. Vaig decidir realitzar aquests estudis perquè m'agrada ajudar a les persones més vulnerables, oferir-les suport i un acompanyament sòlid.

Tot i ser originari del Marroc, país d'on provenen els meus pares, jo vaig néixer a Figueres. Viure en un context diferent del de casa m'ha ofert grans aprenentatges i diferents perspectives de la vida, penso que és un valor afegit en la meva futura professió.

En el blog personal us informaré dels aspectes tractats en l'Assignatura Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació, fent explicacions dels coneixements adquirits, experiències viscudes i reflexions sobre la temàtica digital.

Only God can judge me

Coneixements previs

La relació que extrec entre les TIC i l’Educació Social és que ens pot servir d’eina per millorar la qualitat dels projectes socioeducatius. Les TIC ens poden apropar a la realitat en la qual viuen les persones més vulnerables i oferir-los un suport socioeducatiu més qualitatiu. En la nostra futura tasca les TIC estan molt presents i ens faciliten la tasca educativa vers els educands.

Tinc les competències de Word, Microsoft, sistema Apple, Smartphone i manipulació d’aparells tecnològics com poden ser; televisors, rentavaixelles, rentadores, etc…

Edició de fotografies, vídeos, impressions, escaneigs, etc.

Què esperes de l'assignatuta?

Espero que sigui una assignatura dinàmica on es complementi la teoria, penso que s’hi faran activitats per créixer a nivell informàtic i estar a l’altura dels avenços tecnològics de l’actualitat.

Espero aprendre noves eines i estratègies relacionades amb les últimes tecnologies, ja que obtenir aquests coneixements em poden fer millor educador social

Dimarts 16 de Mari de 2021, Vic.

Reptes i presa de decisions

  • En aquest apartat explicaré els diferents reptes que han anat sorgint al llarg de l'assignatura i com els he afrontat. També explicaré perquè hem pres segons quines decisions, em centraré a enfocar-ho des d'una perspectiva de dificultat, és a dir, si la tasca ha sigut complexa o quines complicacions m'ha generat.

     

Personalment considero que ha sigut una assignatura que m'ha generat entrebancs, estic acostumat a unes altres dinàmiques d'estudi. En general ha sigut una assignatura complexa, ja que hem tractat aspectes tecnològics, un nou àmbit en la meva formació personal. Haig de dir, però, que també hem destinat l'assignatura a explicacions teòriques on la professora ens ha detallat informacions del nostre interès. En aquestes sessions menys dinàmiques m'he sentit còmode i adaptat, és el tarannà comú que s'ha adoptat des del principi del grau. Assistir aquestes sessions ha sigut profitós, m'ha permès fer una anàlisi genèric d'institucions del tercer sector enfocat des d'una perspectiva d'anàlisi de Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i comunicació.

És cert que la situació que estem patint a causa de la Covid-19 ha dificultat molt la qualitat d'aprenentatge. Fer tota l'assignatura via telemàtica m'ha generat fatiga i desmotivació com estudiant, no soc gaire partidari d'aquesta metodologia, penso que la presencialitat genera un clima de participació i comoditat que incentiva molt l'aprenentatge dels universitaris.

Tanmateix, hi ha hagut dies on em sentia desubicat, ja que habiem d'accedir algun recurs digital i no trobava la manera de fer-ho, malgrat demanar-ho als companys. Sobretot els primers dies de classe he patit moments d'angoixa perquè no era capaç de seguir el ritme de la classe, no acostumo a realitzar el seguiment de classes a través d'internet, sempre havia practicat l'estudi tradicional. Organitzar-nos a través de trobades digitals ha sigut complicat, no tots teníem les mateixes habilitats la qual cosa era difícil coordinar-nos.

A mesura que passaven els dies, m'he anat adaptant a la nova metodologia, em sentia cada vegada més còmode, això m'ha permès motivar-me i participar una mica més en les sessions. M'agradaria destacar que el treball grupal ha sigut molt fructífer, ja havíem treballat abans junts, som un grup molt unit per aquesta causa no han hagut complicacions a l'hora de treballar en una mateixa direcció.

Participar en aquesta assignatura m'ha permès contextualitzar una entitat del tercer sector, conèixer-la de primera mà. En un futur no molt llunyà, espero i desitjo treballar en l'àmbit social i poder fer una anàlisi de les entitats on treballo, pot aportar-me més qualitat en les intervencions socioeducatives. El meu repte en aquestes sessions ha sigut poder adquirir eines suficients per al meu futura professional en el camp de l'Educació Social.

Síntesi dels coneixements adquirits

En aquest apartat presentaré els aprenentatges adquirits en l'assignatura, tot i que en el diari d'aprenentatges hi podem trobar-los de manera detallada, també voldria afegir-hi algunes competències que no he nomenat anteriorment. Aquest escrit l'he realitzat al final de l'assignatura, la qual cosa recull el seguiment dels aspectes tractats durant el curs.


 

La realització d'un Projecte Social sí que m'ho havia plantejat alguna vegada, fins i tot he fet alguna simulació de projecte al llarg de la carrera, malgrat que no s'hagi dut a terme. Quant a les Tecnologies de la Informació i comunicació mai m'havia plantejat estudiar-les en el Grau d'Educació Social. En un principi, com podeu veure a l'inici del meu blog personal, no hi trobava gaire relació amb l'àmbit social.

A mesura que avançàvem en la matèria m'anava assabentant que la relació que existeix entre les TIC i els estudis que estic cursant és molt freqüent. Hem de ser conscients que l'educadora social ofereix accions socioeducatives a les persones més precàries, generalment amb estudis limitats, amb recursos econòmics i materials escassos. Aquestes persones viuen en un context social segregat, no oblidem que la tecnologia també segrega i crea entorns on la desigualtat digital cada vegada és més extensa; les que tenen accés a les eines tecnològiques milloren cada vegada i les que no hi tenen accés cada vegada queden més excloses.

Com a futures educadores cal que siguem molt prudents en aquest àmbit. Conèixer el desavantatge de l'accés material, accés motivacional i accés d'usos ens permet fer una anàlisi de la persona i/o entitat amb la qual treballarem en un futur. A més, potenciar les competències digitals (skills) permetrà millorar la qualitat de vida de l'educand, vivim en una societat on les tecnologies són cada vegada més presents en el nostre dia a dia, des de comprar un bitllet per al mitjà de transport (bus, tren, etc.) fins a escalfar un got de llet al microones.

Al principi no vaig comprendre el concepte de tecnologia democràtica. A poc a poc he anat relacionant i potenciant el meu coneixement. La tecnologia democràtica consisteix a oferir accés digital a l'abast de tothom, però per poder assolir-ho, en una institució, s'ha de tenir en compte 4 àmbits:

- Ethos aquest concepte fa referència a la ideologia, quines polítiques adopta l'entitat.
- Governança aquest concepte fa referència a l'organització de l'entitat, l'organigrama. És una institució assembleària? Existeix un conjunt de persones que prenen decisions? Com s'organitzen?
- Alteritat aquest concepte fa referència al fet que l'altra persona és fonamental, cal tenir-la sempre present, ella també és protagonista.
- Habitança aquest concepte fa referència al context físic, el lloc on s'ubica la institució i les infraestructures a les que té accés.

L'apartat dels quatre àmbits els he exposat d'una manera resumida per tal d'oferir una idea clara i entenedora, al campus virtual ho podrem trobar més extens i profunditzat. Cal destacar que per dur a terme el projecte grupal havíem de tenir en compte aquests quatre factors. Traslladar-los a l'entitat ens permetia fer un quadre d'anàlisi, així docs,  percebre la realitat de la institució i oferir una proposta de millora.

Deixant de banda el projecte, s'ha de dir que a través del temari teóric, explicacions, presentacions, activitats, intervencions i xerrades he ampliat les meves skills digitals, gràcies a l'assistència a classe. Poder conèixer eines informàtiques com; Wix, Genial.ly, Canva, Mural, Twitter, Maldita.es, Zoom, etc. M'ha permès millorar l'accés competencial i material. Durant la carrera no havíem tingut l'oportunitat de conèixer un ventall tan ampli de tecnologies la qual cosa, igual que la tecnologia, he pogut innovar el meu coneixement.

En definitiva, l'oportunitat de participar en l'assignatura Projectes Socials, Tecnologies de la Informació i Comunicació m'ha permès créixer com a futura educadora social, les habilitats adquirides les podré posar en pràctica quan estigui exercint la professió, ja que de ben segur que milloraran la qualitat de les accions socioeducatives que pugui oferir als educands. Ser conscient de la realitat i afrontar-la amb les eines més eficients ens permet millorar el perfil professional.

Dilluns 24 de maig de 2021

Ismail Chaabouchi El Ouariachi

CONTACTE

Per conèixer més de mi:

bottom of page